Hővisszanyerés = Költségcsökkentés

(hővisszanyerő, energia-megtakarítás, hőcserélő)

Az újrahasznosított energiának jelentős költségcsökkentő hatása van minden felhasználó számára és nem utolsósorban az ökológiai lábnyomunkat is csökkenti!

energiacsokkentes2

Általában a sűrített levegőről és a visszanyerhető energiáról

energiacsokkentes3A levegő komprimálása során hő szabadul fel. A keletkezett hő még mielőtt bekerülne a csőhálózatba, kivonásra kerül a levegőből, így az alapesetben nem lesz hasznosítva. Ezt a hőt általában szabad-levegővel, vagy vízzel hűtik le.

Sok sűrített levegőt előállító rendszer nyújt jelentős és gyakran kihasználatlan energiamegtakarítási lehetőséget, felhasználatlan energia formájában. Egy nagyipari üzem esetén a sűrített levegő előállítási költsége az összes energiaköltség 80%-át is kiteheti. Egy kompresszor üzemeltetése során a keletkezett hőenergiának akár a 94%-as is visszanyerhető, például egy olajmentes csavarkompresszor esetén 90 °C-os vízként.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy kompresszor kW-ban kifejezett teljesítményének a 75%-a az ami megtakarítható energia.

energiacsokkentes

A megtérülés folyamata

Egy kompresszor rendszerben nem mindig keletkezik olyan újrahasznosítható energia, amit fűtésre lehet fordítani. A visszanyerhető energia mennyiségét nagyban befolyásolja, hogy a kompresszor épp terhelt, vagy terheletlen állapotban működik. Az újrahasznosítható hőenergia akkor hasznosítható a legjobban, ha azt a rendszer képes előállítani, ami akkor keletkezik, ha a kompresszor terhelt állapotban fut. Ahhoz, hogy az energiavisszanyerés megvalósítható legyen, viszonylag stabil hőenergiára van szükséges.

Két féle lehetőség kínálkozik az energia újrahasznosítására:

Meleg-levegőként történő újrahasznosítás

Egy léghűtéses kompresszor a működése során nagy mennyiségű meleg levegőt állít elő. A meleg levegő újrahasznosítására az egyik legideálisabb módszer, hogy ezt a levegőt direkt módon a fűtendő helyiségbe juttatjuk.

Ebben az esetben a kompresszor hűtési rendszeréből kiáramló meleg levegő egy csatornán keresztül a fűtendő térbe távozik. Amikor egy épületnek nincs szüksége (további) fűtésre, akkor egy termosztát-vezérlés a csatornában elzárja a levegő útját és kiengedi a szabd tér felé. A hatékonyságot csökkenti, hogy a kompresszor és a fűtendő épület közti szakaszt szükségtelenül fűtjük, továbbá az energia újrahasznosítása bekorlátozódik a hidegebb időkre. A meleg levegő energiájának direkt módon való hasznosítása főleg kisebb vállalkozásoknál és kis teljesítményű kompresszorok esetében megszokott.

Melegvízként való újrahasznosítás

A visszaforgatott energia vízrendszerbe való kapcsolása 10kW-os kompresszor-teljesítmény felett a legideálisabb. A visszaforgatott energiának egy vízrendszerbe való csatlakoztatása sokkal komplexebb feladat, mint az előbb tárgyalt meleg levegő újrahasznosítás. Ebben az esetben az energiavisszanyerés egy hőcserélőn keresztül történik és az így keletkezett meleg víz akár többféleképpen is hasznosítható.

Egy hőcserélővel akár 90 °C-os víz is kinyerhető, ami ki tudja egészíteni a fűtésrendszert. A vizet mosásra, takarításra, zuhanyzásra, stb. is lehet használni, de ez esetben szükség van egy bojler telepítésére. Tehát a visszaforgatott energia csökkenti a fűtési költségeket: rövidebb ideig üzemel a kazán és a bojler is kevesebbszer kapcsol be.

A sűrített levegőből való energiavisszanyerés feltételei az egyes kompresszorfajtáktól függően eltérnek egymástól. A vízhűtéses és az olajmentes kompresszorokban keletkezett hőt könnyű kinyerni, a vizet akár 90 °C-ra is képesek felmelegíteni.

Egy olajbefecskendezéses kompresszor energia-visszanyerési tulajdonsága valamivel korlátozottabb, de képes a hálózati-melegvizet 50-60 °C-ra is felmelegíteni.

A többi kompresszorfajtából való energiavisszanyerés csekély mértékben megvalósítható.

Usetheenergytwice

Reméljük, hogy a fenti cikkünkkel sikerült sok kérdésükre választ adni és elgondolkodtatni Önöket egy energia-visszanyerő rendszer kiépítéséről.

Ha érdeklődne, vagy árajánlatot szeretne kapni egy hővisszanyerő rendszerről, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdése van?

Vegye fel a kapcsolatot munkatársunkkal, készséggel állunk rendelkezésére!

Kattintson ide!

Szolgáltatásaink

Ismerje meg szolgáltatásainkat!

Kattintson ide!

Hírlevél

Legyen naprakész, értesüljön ajánlatainkról, híreinkről elsőkézből!

Iratkozzon fel!